.

Munkáink

dec
20

Interaktív Duna ártér makett a Kölkedi Fehér Gólya Múzeumban

Írta kiallitas.eu on december 20th, 2012 at 10:24 de.

ddnp032012 decemberében készült el  a Kölkedi Fehér Gólya Múzeum legújabb látványossága, egy interaktív Duna-ártér makett. A Duna-Dráva Nemzeti Park megbízásából készült installáció a Duna-Béda-Karapancsa elvi árterét, és a száz évvel ezelőtti ártéri gazdálkodást modellezi.  A makettben folyó víz sebessége szabályozható, ezáltal az animátor képes a normál vízjárás bemutatása után árvizet, vagy éppen apadást szimulálni.  A makett kialakítása lehetővé teszi a teljes terület vízzel történő elárasztását. A domborzat látványosan megkülönbözteti a folyómedret, a mély, közepes és magas árteret, illetve az árvízmentes térszínt. A terület fokozatos elárasztásakor ezek a jellegzetességek jól demonstrálhatók.  A lefolyástalan területeken a víz nagyrészt megmarad, más helyeken pedig a párolgást szimulálva lassan eltűnik.
A területen lévő fák egy része, a jellegzetes állatok, emberek és egyéb létesítmények a makettben szabadon mozgathatók, mivel a felszín teljes területe mágneses.  A makett emiatt alkalmas arra, hogy a gyerekeket játékosan bevonják különféle, főleg az ártéri gazdálkodással összefüggő feladatok megoldásába.

A makett mérete 2 m x 1 m, magassága 80 cm. Tartószerkezete egyedileg készített, zárható, kerekeken guruló szekrény, amelyben a gépészet kapott helyet.

Belső oldalain a makett táj folytatása szerepel nyomdai módszerrel. A szekrényt biztonsági üvegből készült, levehető tetőszerkezet fedi. Az installáció egész napos működésre lett tervezve nyári és téli viszonyok figyelembe vételével.

A projektről bővebben
(www.ddnp.hu):  A Magyarország-Horvátország IPA – Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013) pályázati támogatásával megvalósult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” elnevezésű projekt, a horvát Zeleni Osijek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal és a Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županijeszervezet együttműködésében. A közreműködő partnerek december 11-én mutatták be a megvalósult beruházásokat és fejlesztéseket.

A résztvevő magyar és horvát partnerek közösen készítettek el egy oktatófilmet, mely a Duna szabályozásának természetre, valamint a térség lakóinak életére gyakorolt hatásait mutatja be. A Fehér Gólya Múzeumban interaktív terepasztal, virtuális árvízmodell és homokasztal szemlélteti a Duna áradásakor és apadásakor lezajló folyamatokat. A Zlatna Greda Ökocentrumban a folyók szakaszjellegeit és a folyószabályozás következtében fellépő jelenségeket szemléltető terepasztalok készültek el.

Megrendelő: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága
Kivitelező: Geo-Gráf Kft., Pécs
Kivitelezési idő: 3 hét.

 

 

 

 

 


  1.  

    |