.

Munkáink

jan
20

A szombathelyi Iseum szentély épületének rekonstruált makettjei

Írta kiallitas.eu on január 20th, 2013 at 2:19 du.

2013 márciusában nyítja meg kapuit a Szombathelyi  Iseum Savariense Látogatóközpont. A látogatóközpont egyes installációt a Pazirik Informatikai Kft. megbízásából a Geo-Graf Kft. készítette el.

A makett a legkorszerűbb digitális technológia és a hagyományos szobrászati munka együttese. Előbbi a Pazirik Informatikia Kft munkatársai, utóbbi a Geo-Graf Kft., Páll Zoltán és más szobrászművészek, restaurátorok, szakemberek közös alkotása. Mivel a szakemberek az Iseum szentély rekonstruálásában eltérő véleményeket fogalmaztak meg, ezért a békesség kedvéért a makett két variációban készült el. A régi szemléletet a Hajnóczi-Szentléleki-féle, az újat a Mezős-Mráv-Sosztarits-féle variáció képviselte. Mindkét makett 1:20 méretarányú.

2007-ben a Szombathely Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében pályázott és 2008-ban támogatást nyert a „Szombathely történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem – Az Iseum rekonstrukciója” elnevezésű projektre.
A savariai Iseum látogatóközpont

Az elnyert támogatásnak köszönhetően terv készülhetett a központi szentélyépület mellett a teljes szentkerület egységes szemléletű, a mai épített környezetbe illő átalakítására.
 Így az egykori pénztárépület fogadóépületté válik, a központi pódiumtemplom arányaiban és megjelenésében a rómaihoz közeli képet mutat, az azt körülölelő szentkerületben pedig az eredeti térkiosztást követő U alakú, interaktív kiállítás megjelenítésére alkalmas múzeum épület létesül. Az újonnan létrejövő intézmény célja az Iseum leleteinek bemutatása mellett, Pannonia vallástörténeti emlékeinek kiállítása, oktatóbázis ill. vallástörténeti tudományos műhely kialakítása is.

2010. szeptember 1-én Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata létrehozta az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház elnevezésű költségvetési intézményt, melynek feladata az új kiállítóhely kiállításának berendezése, megnyitása, működtetése.

A projektról bővebben: ISEUM SAVARIENSE 

  1.  

    |