.

Munkáink

dec
19

Marha jó! Magyar szürkemarha figura – 3D tervezéstől a 3D nyomtatásig

Írta kiallitas.eu on december 19th, 2012 at 5:25 du.

Igyekszünk követni, ügyfeleink felé közvetíteni a legkorszerűbb technikai megoldásokat. A 3D nyomtatás még nem része ugyan a mindennapjainknak, de talán már arra sem kell sokat várni, amikor a nyomtató beköltözik a nappaliba. Kreatív szakemberre persze akkor is szükség lesz, hiszen a folyamat a modellezéssel kezdődik és nem mindenki születik szobrásznak.

A feladat a kölkedi ártéri gazdálkodáshoz kapcsolódó szürkemarha elkészítése volt. Egyes figurákat készen lehet venni, de nem mindent. Speciel méretarányos magyar szürkemarha nem volt a németek készletében, ilyenkor jön jól a kreatív csapat.

A munka a szürkemarha modellezésével indul. A fotóból elkészült a 3D tömbvázlat, majd következik a „csontozás” és a részletek kidolgozása. A végeredmény 3 cm hosszú fizikai makett lesz, így felesleges megrajzolni az állat szemében a böglyöt, de az izomzat lekövetése szükséges. Nem árt, ha a szakember ismeri az anatómiát. A nyomtatás monokróm 3D nyomtatóval történik. A kész figurát ezt követően színre festjük színre, végül hozzárögzítjük a mágneses talphoz, melyet a terepasztal texturájára dekorálunk. Elmondva ennyi, de amúgy kell hozzá két hét. A modellezés és kivitelezés határa a fantázia határa, nomeg a pénztárca vastagsága. A technológia ma még nem éppen olcsó, de egyre inkább megfizethető magánszemélyeknek is.

 

  1.  

    |